ANKETA OHLEDNĚ TOHOTO WEBU FARNOSTI - prosím o vyplnění.

Příležitost ke svátosti smíření máte vždy v týdnu přede mší svatou. Někdy ale člověk potřebuje svátost smíření prožít ve větším klidu a v časové pohodě. Nebo se svěřit s životní či duchovní těžkostí. Nebo se spolu s knězem pomodlit za trápení, které Vás tíží. I když se snažím příliš "netoulat" a být k dispozici na faře, přesto Vám chci nabízet konkrétní příležitosti k osobnímu setkání. Více zde.

P. Petr Hofírek

Biblický program 2010-2013: VEZMI A ČTI

V sobotu 28. srpna na 2010 na 7. diecézní pouti rodin ve Žďáru nad Sázavou vyhlásil brněnský biskup Vojtěch Cikrle nový biblický program pro období 2010-2013 nazvaný VEZMI A ČTI. Titul programu se odvolává na slavné tolle lege (Vezmi a čti, rozuměj: Vezmi a čti Boží slovo) známé ze života svatého Augustina, které bylo mocným motivem jeho obrácení.

Biskup Cikrle vyhlásil a představil program na žďárské pouti právě v den svátku sv. Augustina. Následující týden, v neděli 5. září, se četl pastýřský list  (dokument MS Word)pastýřský list s tímto poselstvím v celé brněnské diecézi, a právě tímto termínem byl program zahájen.

Biblický program VEZMI A ČTI je konkrétní odpovědí na pastýřský list českých a moravských biskupů, kteří vyzvali k přípravě na jubileum příchodu Cyrila a Metoděje v roce 2013. Jedním ze základních témat přípravy je právě Boží slovo, které soluňští bratři jako poklad víry do naší země přinesli. Program VEZMI A ČTI chce pomoci ke znovuobjevení tohoto bohatství, které má svoji hodnotu nejen pro věřící ve farnostech, ale obecně pro celou naši společnost.

Cílem programu je pozvání k pravidelnému osobnímu nebo společnému čtení Bible. Už samotné čtení Písma svatého je novým poznáním a obohacením, umožňuje ale čtenáři i další hlubší rozměr: tajemné setkání se samotným Hospodinem.

Jaké základní cesty program VEZMI A ČTI předkládá?

První z nich je souvislá četba jednotlivých biblických knih, která má dospět až k přečtení celé Bible. Druhou cestou je čtení a meditování liturgických textů. Tyto dva přístupy – souvislé čtení Bible nebo čtení liturgických textů – nabízejí základní osy celého programu.

Pro ty, kteří se rozhodnou s novým nasazením Písmo svaté číst, nabízejí řadu informací nové internetové stránky: www.vezmiacti.cz. Již nyní je na nich k dispozici list VEZMI A ČTI – Týden s Božím slovem (možnost stažení na příslušném webu, možnost dalšího rozšiřování),  který zahrnuje evangelium aktuální neděle, úvod k meditaci, výklad jednotlivých částí úryvku a další texty od různých autorů  vztahující se k tématu evangelia. Každý týden bude vycházet nové vydání tohoto listu.

Co se týká souvislého čtení, začátkem roku 2011 bude nabídnut praktický plán k přečtení celé Bible, i se zohledněním různých časových možností čtenářů a s podporou vysvětlivek těch míst v textu, která nejsou už současníkům zcela srozumitelná.

Internetové stránky www.vezmiacti.cz  budou dále nabízet nejrůznější aktuality z oblasti Bible,  metodiky pro čtení Bible (Lectio divina a další), zajímavé články, upozornění na konference, pomůcky pro katechezi, soutěže, zajímavé odkazy atd.

Součástí programu v brněnské diecézi je také biblický  kurz konaný na Biskupském gymnáziu v Brně. Letos se v období od září až prosinece koná  kurz již po osmé, a tentokrát  budou v centru zájmu  dvě biblické knihy: Exodus (Druhá kniha Mojžíšova) a Lukášovo evangelium. Kurz začíná 23. září 2010 v 17.00 hodin, přihlášky je možné podávat na Pastoračním středisku brněnské diecéze (Petrov 6).

Program VEZMI A ČTI chce oslovit všechny zájemce o Bibli, chce jít tedy i nad rámec skupiny návštěvníků bohoslužeb. Vzrůstající prodeje Biblí v České republice naznačují, že tato Kniha knih přitahuje a každému může pomoci  k novému formulování hodnot, z nichž vycházíme, a k zaujetí  nových postojů k novým výzvám naší současnosti.

Mons. Vojtěch Cikrle, biskup brněnské diecéze, k programu VEZMI A ČTI ve svém pastýřském listě z  5. září 2010 říká: "Kde tedy začít a co dělat? Vlastně je to jednoduché: Vezmi a čti. Tak jako toto Boží pozvání přijal sv. Augustin, přijměme ho i my. I my můžeme slyšet „Vezmi a čti“, rozhodnout se a následovat toto rozhodnutí činem. Kde je právě v tuto chvíli moje Písmo? Kdy naposledy jsem je otevřel? Možná si už ani nevzpomenu. Ale mohu v něm číst už dnes odpoledne nebo večer, a pak zítra a každý den. Tak jako v těchto dnech opět nastupují do škol tisíce dětí a studentů, mů­žeme být s nimi solidární a vstoupit do školy Božího slova.

Přeji nám všem, aby nám období přípravy na Jubilejní rok 2013, kdy si budeme připomí­nat 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, dopomohlo vzbu­dit v nás a všude tam, kde jsme, nové nadšení pro Boží slovo, jehož věrnými zvěstovateli byli tito apoštolové Slovanů."

Biblickému programu  VEZMI A ČTI se bude pravidelně věnovat ve svém vysílání také Radio Proglas. Již 7. září se začnou vysílat úterní Myšlenky na den, které se zaměří na úlohu Božího slova v každodenním životě. Vysílány budou každé úterý v časech 6.27 hodin, 11.55 hodin a  17.55 hodin.

Category: