ANKETA OHLEDNĚ TOHOTO WEBU FARNOSTI - prosím o vyplnění.

Příležitost ke svátosti smíření máte vždy v týdnu přede mší svatou. Někdy ale člověk potřebuje svátost smíření prožít ve větším klidu a v časové pohodě. Nebo se svěřit s životní či duchovní těžkostí. Nebo se spolu s knězem pomodlit za trápení, které Vás tíží. I když se snažím příliš "netoulat" a být k dispozici na faře, přesto Vám chci nabízet konkrétní příležitosti k osobnímu setkání. Více zde.

P. Petr Hofírek

Příprava na křest dítěte

Milí rodiče, narodilo se vám dítě? Především vám k narození potomka gratuluji a pokud ho chcete vychovávat v křesťanské víře, nechejte ho pokřtít.

Jak probíhá příprava rodičů na křest a kdy se v naší farnosti křest uděluje?

Je třeba, aby o křest dítěte žádali rodiče a ne prarodiče. Dědeček nebo babička mohou domluvit setkání rodičů s knězem, ale vše ostatní si kněz domlouvá přímo s rodiči. Protože při domluvě křtu je velmi důležité první setkání s knězem, prosím vás, abyste si setkání domluvili telefonicky nebo osobně dopředu, aby se nestalo, že mne odchytnete ve chvíli, kdy se vám nemohu věnovat, protože mám zrovna jiné povinnosti (např. spěchám na další mši svatou; mám na faře jiné setkání a nemohu se vám hned věnovat; atd.) Ve spěchu se pak velice snadno zapomene na něco podstatného a mohou vzniknout nedorozumění a zmatky. Díky za pochopení.

Pár základních pravidel:

- Křest mohu udělit jen dítěti, jehož rodiče bydlí ve farnosti Dolní Němčí nebo Horní Němčí. Pokud bydlíte jinde, měli byste žádat o křest tam, kde žijete. Pokud byste si ale přesto přáli křtít zde (např. odtud pocházíte), tak je nutné požádat kněze farnosti, kde bydlíte, o souhlas, že křest může být udělen tady. Můžete použít tento návrh souhlasu, který kněz jen doplní a předá vám ho. Kdyby kněz z nějakého důvodu nesouhlasil se křtem jinde, tak se pak osobně stavte za mnou, abychom společně hledali řešení.

- Kmotrem dítěte může být muž nebo žena nebo muž a žena. Kmotr musí být samozřejmě pokřtěný a má být také biřmovaný.

- Délka přípravy (počet přípravných setkání) se může u různých rodičů lišit. Proto přijďte o křest požádat hned po narození, protože se příprava může protáhnout až na několik týdnů (podle časových možností vás i kněze).

- Kvůli zápisu do křestní matriky je třeba vyplnit tento formulář, který si můžete stáhnout, vytisknout a vyplněný přinést na první setkání s knězem nebo vám ho kněz dá na faře.

- Církevní sňatek není sice nutnou podmínkou křtu, ale ke křesťanskému způsobu života patří manželství, pokud s partnerem trvale žijete. Proto zvažte možnost uzavření manželství před Bohem, když žádáte o křest dítěte.

- Pokud je to možné, tak má být křest udělen při nedělní mši svaté, kdy je shromážděno celé farní společenství. Většinou to bude bývat 3. neděli v měsíci. Počítejte s těmito nedělemi, abyste zavčas o křest požádali, aby mohla příprava v klidu proběhnout. Z vážných důvodů je možné křtít i mimo mši svatou (v sobotu dopoledne nebo v neděli po mši svaté). To je ale potřeba zavčas domluvit s knězem.

- Ke křtu je potřeba si zajistit křestní svíci a křestní roušku. Obojí určitě seženete i v prodejně Charity v Uherském Brodu.

Category: