ANKETA OHLEDNĚ TOHOTO WEBU FARNOSTI - prosím o vyplnění.

Příležitost ke svátosti smíření máte vždy v týdnu přede mší svatou. Někdy ale člověk potřebuje svátost smíření prožít ve větším klidu a v časové pohodě. Nebo se svěřit s životní či duchovní těžkostí. Nebo se spolu s knězem pomodlit za trápení, které Vás tíží. I když se snažím příliš "netoulat" a být k dispozici na faře, přesto Vám chci nabízet konkrétní příležitosti k osobnímu setkání. Více zde.

P. Petr Hofírek

Arcidiecézní centrum pro rodinu

Příprava snoubenců na manželství

Chtěli byste se lépe připravit na společný život? Nabízíme vám tuto přípravu určenou zvláště párům, které se rozhodli uzavřít církevní sňatek. Mezi přednášená témata patří komunikace mezi partnery, řešení problémů ve vztazích, důležitost odpuštění i společně prožívaného času, přirozené rozdíly mezi mužem a ženou, sexualita a rodičovství, podstata svátostného manželství a manželský slib. Přednášejícími jsou zkušené manželské páry, které samy prochází přirozeným vývojem svého vztahu a zrají v lásce. Letní příprava by měla být zahájena 21.–23. června 2013 společně stráveným víkendemv Dubu nad Moravou (účast na víkendu je nezbytnou součástí přípravy). Další setkání budou v pátek 28. 6., 12. 7., 26. 7. a 9. 8. v podvečerních hodináchod 17.00 do 19.30 na Biskupském náměstí 2 v Olomouci (sál Kurie arcibiskupství ve 2. patře).

Pro přihlášení vyplňte, prosíme, vstupní dotazník, který najdete na našich webových stránkách. Podzimní příprava začne víkendem 20.–22. září 2013v příjemném prostředí bývalého kláštera v obci Újezd u Uničova. Bližšíinformace: Bc. Lucie Cmarová, 587 405 252, cmarova@arcibol.cz.

Malá pouť za velké věci 

Zveme na pouť za víru v našich rodinách. Pouť povede od katedrály sv. Václava v Olomouci do baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce.

Cesta je dlouhá cca 8 km a jde zhruba o 2 hodiny chůze. Podle svých fyzických sil a možností se můžete k pouti přidat: ve 12.45 - 13.00 hod. před katedrálou sv. Václava (odchod ve 13 hod.) nebo cca ve 14.30 hod. pod kopcem v Samotiškách  (zde je také možné sednout na bus a vyvézt se nahoru) nebo v 15 hodin na mši sv. v bazilice na Svatém Kopečku. Nejbližší termín poutě je 23. června 2013. Bližší informace jsou na www.rodinnyzivot.cz  nebo na tel. 587 405 251 či mailu: reznickova@arcibol.cz.

Týdenní pobyt pro osamělé matky s dětmi na Velehradě

Pobyt na Velehradě v termínu od 13. do 20. července 2013 je určen pro všechny matky, které z různých důvodů (neprovdání se, rozvodu, ovdovění apod.) vychovávají své děti samy. Přijet mohou i maminky samy, bez dětí (děti jsou na táboře, nebo jsou už velké). Setkání je rozdělené do dvou částí vzdělávací a rekreační. Dopolední program zahrnuje přednášky odborníků a kněze. V průběhu přednášek je zajištěn program pro děti. Během dne je i možnost k osobním rozhovorům s přítomnými odborníky nebo knězem, který je přítomen po celou dobu setkání. Každý den je možnost zúčastnit se mše sv. a společných modliteb. Rekreační část setkání je v odpoledních hodinách a lze ji trávit buď individuálně, se zapojit do společně připravovaného programu pro celou rodinu, výletu, výtvarných dílen apod. Pokud máte o pobyt zájem, napište co nejdřív o bližší informace a přihlášku přímo na adresu: Centrum pro rodinný život, Biskupské nám. 2, Olomouc, 772 00, tel. 587 405 251, e-mail:reznickova@arcibol.cz, nebo je najdete na www.rodinnyzivot.cz

Letní pobyt pro prarodiče s vnoučaty v Jevíčku

srdečně zveme prarodiče s vnoučaty na týdenní letní pobyt do Jevíčka, které je centrem malebného úrodného kraje Malá Haná. Pobyt se uskuteční v termínu od12. do 19. srpna 2013, přičemž ubytování je zajištěno v Domově mládeže. Naplánován je program individuální i společný, výlety do přírody, volnočasové aktivity pro děti i pro seniory, poznávání památek a jiných zajímavostí v Jevíčku i v okolí. Cena zahrnující ubytování a plnou penzi je od 2300,- Kč za dospělého a 1950,- Kč za dítě do 10 let.

Do 30. června 2013 je nutné zaplatit zálohu (1300,- Kč za dospělého a 1000,- Kč za dítě do 10 let) a odevzdat přihlášky. Bližší informace a přihlášku najdete na www.rodinnyzivot.cz. Kontaktní osoba: Bc. Lucie Cmarová, tel.: 587 405 252, e-mail: cmarova@arcibol.cz.

Arcidiecézní pouť rodin a dětí na Svatém Hostýně

Duchovní správa na Svatém Hostýně, Matice svatohostýnská a Centrum pro rodinný život Arcibiskupství olomouckého Vás srdečně zvou v sobotu 31. srpna2013 na „poprázdninovou” ARCIDIECÉZNÍ POUŤ RODIN A DĚTÍ. Poutní mše svatá v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Sv. Hostýně začíná v 10.15 hod.a celebrovat ji bude náš otec biskup Mons. Josef Hrdlička. Od 13.00 do 15.00 hod. bude připraven program plný zábavných disciplin pro děti i rodiče, na který vás zvou děkanátní centra pro rodinu (odměny a zmrzlina pro děti zajištěny =). Přijďte, abychom mohli společně poděkovat Matce BožíPanně Marii za její ochranu a pomoc v době prázdnin a vyprosit potřebnémilosti našim dětem a vnukům pro nadcházející školní rok... Kontaktní osoba: Mgr. Josef Záboj, tel.: 587 405 292, e-mail: zaboj@arcibol.cz.

PRŮPLAV – Celoroční plavba ve spolěčenství

Nabídka pro mladé: Milý námořníku, námořnice, zveme tě, pokud je ti 14 až 18 let, na dobrodružnou plavbu ve společenství. Nabízíme Ti pravidelné setkávání se s Tvými vrstevníky i dalšími zajímavými lidmi, kteří budou řídit naši pomyslnou loď. Navzájem si pomůžeme zorientovat se v moři názorů a vztahů. Budeme společně hledat odpovědi na otázky, které si Ty nebo Tvoji vrstevníci kladete. Budeme společně diskutovat nad tématy, která Tě zajímají. Budeme se také společně setkávat při modlitbě.

Tento program na celý školní rok si pro Tebe připravilo Centrum pro rodinný život ve spolupráci s dominikány v Olomouci.

Pokud na sobě chceš pracovat, pokud chceš poznat nové lidi, či pokud chceš zažít sílu společenství, neváhej se přihlásit.

Vyplouváme v sobotu 12. října 2013 v 9.00 hod. (do cca 18.00 hod.)z kláštera dominikánů v Olomouci na Slovenské ul. č.14. Další setkání budou následovat každou středu od 16. října 2013 (od 18 do 20 hod.) také v klášteře. Přihlášku najdeš ke stažení na www.rodinnyzivot.cz, vyplň ji a zašli na vecerova@arcibol.cz (po odeslání přihlášky přijde Tvým rodičům potvrzení o jejím přijetí...). Těší se na Tebe tým organizátorů!!! Kdyby ses chtěl/a na cokoliv zeptat, stačí napsat na e-mail výše.

Škola partnerství

Nabídka pro mladé: Tento kurz, na který Tě srdečně zveme se věnuje problematice mezilidských vztahů, především vztahům mezi mužem a ženou. Je určen mladým ve věku od 16 let (pohybuje se ale od 17 do 33 let / průměr zhruba 23), partner není podmínkou. Program kurzu je rozdělen do šesti na sebe navazujících víkendových setkání. Zahrnuje 16 tématických bloků přednášek, skupinové práce, zážitkové aktivity a možnost konzultací s odborníky i duchovními. Letošní ročník bude už dvanáctý a zájem i spokojenost absolventů stále stoupá. "ŠP" pro Tebe pořádá naše Centrum ve spolupráci s Arcidiecézním centrem mládeže v Olomouci. Začíná se víkendem 19.-21.října2012. Bližší informace: vecerova@arcibol.cz, tel.: 587 405 250. Přihlašovací formulář najdete na www.rodinnyzivot.cz nebo na www.ado.cz/mladez.

Podrobnější informace, případně přihlášky nebo plakátky akcí, setkání a aktivit, které připravujeme, nebo také ohlédnutí za těmi, které již proběhly, najdete na našich webových stránkách: www.rodinnyzivot.cz.

ČASOPIS RODINNÝ ŽIVOT

Nové číslo časopisu Rodinný život s názvem „Jsem bez práce“ se věnuje aktuálnímu tématu nezaměstnanosti. Na přípravě čísla spolupracoval Jindřich Štreit, jehož fotografie celé téma výmluvně ilustrují.

O ztrátě a hledání zaměstnání v rozhovorech vyprávějí lidé, kterým se nedařilo nalézt práci dlouhodobě, a přesto je tato obtížná životní situace přivedla k řadě cenných zkušeností. Psycholožka Petra Feglerová upozorňuje na rizika, která období nezaměstnanosti přináší z hlediska osobnostního rozvoje. Při hledání práce zdůrazňuje potřebu aktivního přístupu, vytrvalosti, kontaktu s druhými lidmi i kreativity. Čas po ztrátě zaměstnání může být příležitostí k sebereflexi a promyšlení dalšího směřování.

Specifická je situace maminek na mateřské dovolené, jejichž práce je často nedoceněna. Jak se tedy nepodceňovat a neobávat návratu do zaměstnání, čím bude obtížný a čím naopak přínosný pro rodinu?

V anketě jsme se ptali, jak si najít zaměstnání. Pomoci může také Poradenské centrum, jehož služby vám představujeme na webu časopisu.

Ztrátou zaměstnání člověk neztrácí svou hodnotu, vždyť jakákoli dobrá, smysluplná činnost nás vede k sebeuskutečnění a je spoluúčastí na Stvořitelově díle, jak zaznívá v textu „Obtížné dobro“.

V rubrice o svatosti v manželství se dočtete o životě a poselství rodičů sv. Terezie z Lisieux.

Pro děti je připraveno setkání s želvičkou Loudalkou. Nechybí soutěže pro malé i velké, křížovka, pozvání na prázdninové akce a voňavý recept pana Nágla.

Předplatné či ukázkové číslo si můžete objednat na adrese Centra pro rodinný život, Biskupské nám. 2, 779 00 Olomouc, tel.: 587 405 250, e-mail:rodinnyzivot@email.cz.

Centrum pro rodinný život

Biskupské nám. 2
779 00  Olomouc
tel.: 587 405 250-3
email: rodina@arcibol.cz
CPRŽ na Facebooku

 

www.rodinnyzivot.cz