ANKETA OHLEDNĚ TOHOTO WEBU FARNOSTI - prosím o vyplnění.

Příležitost ke svátosti smíření máte vždy v týdnu přede mší svatou. Někdy ale člověk potřebuje svátost smíření prožít ve větším klidu a v časové pohodě. Nebo se svěřit s životní či duchovní těžkostí. Nebo se spolu s knězem pomodlit za trápení, které Vás tíží. I když se snažím příliš "netoulat" a být k dispozici na faře, přesto Vám chci nabízet konkrétní příležitosti k osobnímu setkání. Více zde.

P. Petr Hofírek

Informace z diecézní centra pro rodinu

Podrobnější informace, případně přihlášky nebo plakátky akcí, setkání a aktivit, které připravujeme, nebo také ohlédnutí za těmi, které již proběhly, najdete na našich webových stránkách:www.rodinnyzivot.cz.

SMS služba – 731 731 800 - „Chceme se spolu s vámi modlit za vaše úmysly...“

Nabízíme možnost zasílat nám vaše osobní prosby, za které chcete, aby se pracovníci našeho Centra společně s vámi modlili. Vaše úmysly budou nést ve svých modlitbách i Milosrdné sestry svatého Kříže z komunity na olomouckém arcibiskupství. Zde v biskupské kapli Panny Marie bude na všechny tyto úmysly sloužena každý čtvrtek mše svatá. Vaše prosby můžete posílat SMS zprávou na tel. číslo 731 731 800 (tento způsob vám nabízí anonymitu). Další možnost je zaslání prosby na e-mailovou adresu rodina@arcibol.cz (prosby nebudou nikde zveřejněny). „Proste, a dostanete, aby se vaše radost naplnila.“ (Jan 16,24b)

Kurz efektivního rodičovství (KER)

Milí rodiče, nevíte si rady s dětským hněvem? Trápí vás odmlouvání dítěte a jeho nejčastější odpověď ne? Je vám líto, že na děti křičíte a trestáte je? Chcete děti účinně motivovat a přitom je neuplácet? V KER se naučíte zvládat klasické a stále se opakující krizové situace, do kterých se při výchově svých dětí dostáváte. Konkrétně budeme společně probírat témata: V jakém duchu vychovávat? Vliv původní rodiny, sourozenecká konstelace; Proč děti zlobí? Povzbuzování nebo chvála? Zvládání emocí rodičů i dětí; Komunikační techniky; Co volit místo trestu? Důslednost a řád dávají jistotu; Kde brát sebedůvěru?

Kurz zahájíme víkendem 21. – 22. ledna 2012. Další setkání se uskuteční 25. 1., 1. 2., 8. 2., 15. 2. - vždy od 17:00 do 19:30 hod. na Biskupském nám. 2 v Olomouci. Lektoři kurzu jsou Mgr.Ing. Jan Čapek (lektor, psycholog a terapeut v oblastimanželského a rodičovského poradenství) a pracovnice našeho Centra,  Marcela Kořenková. Kurzovné je 600,- Kč za osobu nebo 800,- Kč za pár.
Pokud se lednový kurz kvůli nedostatku přihlášených neotevře, bude v únoru nabídnuta další možnost kurz absolvovat.

Další informace o KER: www.efektivnirodicovstvi.cz

Přihlášky: Marcela Kořenková, 587 405 250,korenkova@arcibol.cz

Setkání žen v obtížných životních situacích

Zveme ovdovělé, svobodné, vdané či rozvedené ženy na pravidelná setkání ve Farním domě u sv. Václava v Olomouci. Nejbližší setkání bude 7. 2. od 16:00 hod. s MUDr. Jitkou Krausovou na téma: Potřeby a úkoly člověka během jeho vývoje I.. Další setkání se uskuteční 6. března, na kterém bude MUDr. Krausová v tématu dále pokračovat. Bližší informace: Marcela Řezníčková, 587 405 250-3, reznickm@arcibol.cz

Příprava snoubenců na manželství

Tato příprava je určena párům, kteří se rozhodli uzavřít církevní sňatek. Mezi přednášená témata patří komunikace mezi partnery, řešení problémů ve vztazích důležitost odpuštění i společně prožívaného času, přirozené rozdíly mezi mužem a ženou, sexualita a rodičovství, podstata svátostného manželství a manželský slib. Přednášejícími jsou zkušené manželské páry, které samy prochází přirozeným vývojem svého vztahu a zrají v lásce. Zimní příprava bude zahájena společně stráveným víkendem 10.-12. února 2012 (účast na víkendu je nezbytnou součástí přípravy). Další setkání budou v pátek 24. 2., 9. 3., 23. 3 v podvečerních hodinách od 17.00 do 19.30 a v sobotu31. 3. (od 9:00 do 14:00 hod.) na Biskupském náměstí 2v Olomouci (sál Kurie arcibiskupství ve 2.patrě).

Jarní příprava začne víkendem 13.–15. dubna 2012.

Bližší informace a přihlášky: Marcela Kořenková, 587 405 250,korenkova@arcibol.cz

Přirozené plánování rodičovství

Ve spolupráci s Ligou pár páru pořádáme pro manžele, snoubence a další zájemce kurz symptotermální metody, který je zaměřen na podporu zdravých partnerských vztahů. Uskuteční se ve čtyřech setkáních pod vedením zkušeného lektorského páru. První setkání je bezplatné a hodí se i pro širší veřejnost. Bude se konat ve čtvrtek 16. února 2012 od 18 hod.na Kurii arcibiskupství. Další jsou naplánovány na 8.3., 29.3. a19.4. 2012. Cena za celý kurz a pár činí 300,- Kč, plus 205,- Kč za potřebné učební materiály.

Pro bližší informace: Alena Večeřová, tel.: 587 405 250,vecerova@arcibol.cz

Lyžařský den tátů s dětmi

V sobotu 25. února organizujeme lyžování pro tatínky s dětmiv lyžařském areálu Kladky na Konicku. Výuka pro začátečníkybude zajištěna lyžařskou instruktorkou - příspěvek činí 50,- Kč. K dispozici bude dětský lyžařský vlek pro nejmenší a velký vlek pro zkušenější. V případě nedostatku sněhu zamíříme do jiného střediska.

Bližší informace a přihlášky: Peter Markovič, tel.: 587 405 293, e-mail: markovic@arcibol.cz; nebo je najdete na našichwebových stránkách.

Víkend pro seniory na Velehradě

Víkend se koná 23. - 25. března 2012. Součástí jsou přednášky zaměřené na "radosti a starosti" stáří, rodinné vztahy, vztah k Bohu a prohloubení duchovního života. Během víkendu bude opět příležitost ke společným modlitbám, rozjímání, adoraci, mši sv., svátosti smíření, popř. i svátosti pomazání nemocných a k rozhovoru s knězem a s lektorkami. Bližší informace najdetena našich webových stránkách. Přihlásit se můžete telefonicky nebo písemně na adrese: Marie Budínová, Prostřední 437, 765 02 Otrokovice, tel.: 608 407 141

Světové setkání rodin v Miláně

Papež Benedikt XVI. zve Vaše rodiny k účasti na VII. světovém setkání rodin, které se uskuteční od 30. 5. do 3. 6. 2012 v italském Miláně. Tématem setkání je „Rodina – práce a slavení“. Centrum pro rodinný život v Olomouci a Národní centrum pro rodinu v Brně zajišťují ve spolupráci s Cestovní kanceláří MIKLAS TOUR společnou dopravu na místo (s prohlídkou města Padovy) a zpět spolu s ubytováním v Miláně. Setkání začíná kongresem, ale z ČR se bude společně vyjíždět až v pátek 1. června. Na programu budou přednášky a setkání se svatým otcem (v sobotu na „Slavnosti svědectví“ a v neděli společným slavením mše sv.). Přibližné náklady 3800,- Kč na osobu (2000 Kč doprava + 1 500 Kč ubytování) + účastnické poplatky, zahrnující pojištění, veřejnou dopravu, vstupy na kulturní akce a setkání:

s jídlem

bez jídla

Dospělí

90 Euro

30 Euro

Děti 7–13 let

70 Euro

15 Euro

Děti do 6 let

40 Euro

  zdarma

Aktuální informace sledujte na našich webových stránkáchnebo na www.rodiny.cz. Tam si také můžete přečíst přípravné katecheze k setkání a stáhnout další materiály.

Nabízíme také rozšířené poradenství

Poradenství v obtížných životních situacích – Bc. Marcela Řezníčková

Pastorálně terapeutické poradenství – MUDr. Jitka Krausová

Manželské a rodinné poradenství – Mgr. Vít Hušek, Th.D.

Bližší informace o poradenství a termínech získáte na tel. 587 405 250-3, rodina@arcibol.cz

Časopis Rodinný život

První letošní číslo časopisu Rodinný život je věnováno tématu Jednota v různosti. Přijměte pozvání k setkáním v atmosféře vzájemné úcty a na-slouchání. Prostřednictvím odlišnosti druhého člověka můžeme spatřit jedinečnost každého z nás i krásu společného směřování.

Bratr Wojtek z komunity Taizé přiblíží Dny důvěry - setkání mladých lidí různých vyznání a národností. Farářka Církve československé husitské, Helena Smolová, se zamýšlí nad bratrstvím. Seznámíme se s komunitou sester z protestantských církví, které žijí ve švýcarském Grandchamp. Rozhovor o smíšeném manželství vystihuje, že i odlišnosti mohou být velkým obohacením a podnětem k růstu. Další z příběhů Jakuba a Katky povzbuzuje k setkání s jinakostí.

V pravidelných rubrikách týkajících se výchovy a vztahů se dočtete například o tom, jak se vyvarovat zbytečných chyb v komunikaci s dětmi. Na děti čeká želvička Loudalka, zaposlouchají se do pohádky na dobrou noc. Nechybí soutěže pro malé i velké, voňavý recept pana Nágla, křížovka a pozvání na zajímavé akce. 

Předplatné pro sebe, nebo jako dárek pro své blízké, lze objednat na adrese:

Centrum pro rodinný život, Biskupské nám. 2, 771 01 Olomouc, tel.: 587 405 251, e-mail: rodinnyzivot@email.cz

www.rodinnyzivot.cz

Category: