ANKETA OHLEDNĚ TOHOTO WEBU FARNOSTI - prosím o vyplnění.

Příležitost ke svátosti smíření máte vždy v týdnu přede mší svatou. Někdy ale člověk potřebuje svátost smíření prožít ve větším klidu a v časové pohodě. Nebo se svěřit s životní či duchovní těžkostí. Nebo se spolu s knězem pomodlit za trápení, které Vás tíží. I když se snažím příliš "netoulat" a být k dispozici na faře, přesto Vám chci nabízet konkrétní příležitosti k osobnímu setkání. Více zde.

P. Petr Hofírek

Od 10/12/2012

clip_image002TEXTY K ROZJÍMÁNÍ NA TÝDEN

10. 12. 2012 - 16. 12. 2012

motto týdne:

Připravte cestu Pánu!

PONDĚLÍ 10. 12. sv. Eulálie z Meridy, panny a mučednice

Iz 35,1-10

Lk 5,17-26

Komentář: Iz 35,1-10

Nabídni Pánu svoji „vyprahlou zemi a žíznivou půdu“, aby ji mohl proměnit „v rybník a prameny vod.“

ÚTERÝ 11. 12. sv. Damase, papeže

Iz 40,1-11

Mt 18,12-14

Komentář: Iz 40,1-11

„Hle, váš Bůh! … přichází s mocí.“ Přichází i k tobě, přináší ti radost, svoji pastýřskou péči – připrav mu cestu do svého srdce, do svého života.

STŘEDA 12. 12. Panny Marie Guadalupské

Iz 40,25-31

Mt 11,28-30

Komentář: Iz 40,25-31

Na cestě letošním adventem, v úsilí o hlubší patření Bohu, v přípravě na radostné setkání s ním o Vánocích se opři o jeho samotného, o jeho sílu, pevnost a stálost.

ČTVRTEK 13. 12. Památka sv. Lucie, panny a mučednice

Iz 41,13-20

Mt 11,11-15

Komentář: Iz 41,13-20

Odlož všechen svůj strach, všechny své obavy. Vždyť tvůj Pastýř, Vykupitel, přichází, chce ti být nablízku!

PÁTEK 14. 12. Památka sv. Jana od Kříže, kněze a učitele církve

Iz 48,17-19

Mt 11,16-19

Komentář: Iz 48,17-19

„Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, učím tě, … vedu tě.“ Opři se o toto Boží zaslíbení a v důvěře v tato slova kráčej svým dnešním dnem i tímto adventem.

SOBOTA 15. 12. sv. Valeriána, biskupa

Sir 48,1-4.9-11

Mt 17,10-13

Komentář: Sir 48,1-4.9-11

Oheň Eliášovy víry a horlení pro Hospodina ať je ohněm, který očišťuje i tebe a posílá tě hlásat Boží milosrdenství, blížící se čas spásy.

3. neděle adventní – cyklus C 16.12.2012

Třetí neděle adventní je nazývána „Gaudete“, tedy radostná. Církev se raduje z blízkosti Pána a současně jako by se tajil dech nad tím, že Pán je již skutečně blízko, nejen ve významu Vánoc, ale také v našem osobním životě. Čtení budou tuto radost odrážet – zaslíbení v prvním čtení, radost věřící komunity ve druhém čtení a konečně lidé přicházející do blízkosti Jana Křtitele, který je jakýmsi symbolem adventní doby. Pán je již blízko, radujme se.

1. ČTENÍ

Prorok působí někdy po roce 630 př. Kr. a jeho působení spadá do období vlády krále Jošiáše. Předznamenává velkou náboženskou reformu. Sofoniáš mluví o trestech, které ale vedou k očistě a obnově Izraele, což odráží náš text ze závěru knihy.

Sof 3,14-18a

Jásej, siónská dcero, zaplesej, Izraeli, raduj se a vesel celým srdcem, jeruzalémská dcero! Zrušil Hospodin tvůj trest, odstranil tvé nepřátele, uprostřed tebe je Hospodin králem Izraele, zla se už neboj! V onen den bude řečeno Jeruzalému: „Neboj se, Sióne, ať neochabují tvé ruce! Hospodin, tvůj Bůh, je uprostřed tebe, hrdina, vítěz; bude nad tebou plesat v radosti, obnovil k tobě svou lásku, s veselím nad tebou zajásá jak za dnů shromáždění.“

ŽALM Iz 12,2-3.4bcd.5-6

Text není žalmem, ale v knize proroka Izaiáše radostným jásotem. Zve k radosti nad Božím dílem, které můžeme vidět a které jsme sami zažili.

Odpověď: Plesejte a jásejte, neboť nad vámi vládne Svatý Izraele.

Bůh je má spása! – Bez obavy mohu doufat. – Hospodin je má síla a má chvála, – stal se mou spásou. – S radostí budete vážit vodu – z pramenů spásy. Děkujte Hospodinu a vzývejte jeho jméno! – Hlásejte mezi národy jeho díla, – zvěstujte vznešenost jeho jména! Zpívejte Hospodinu, neboť učinil velkolepé věci, – ať je to známé po celé zemi! – Plesejte a jásejte, obyvatelé Siónu, – neboť velikým uprostřed vás je Svatý Izraele.

2. ČTENÍ

V závěru listu Filipanům sv. Pavel povzbuzuje křesťany. Nelze přehlédnout motivaci této radosti, která pramení z eschatologické perspektivy – Pán je už blízko. Blízkost příchodu Pána není důvodem ke strachu, ale k naději na setkání s milovaným Bohem.

Flp 4,4-7

Bratři! Radujte se stále v Pánu, opakuji: Radujte se! Vaše ušlechtilost ať je známá všem lidem. Pán je blízko. O nic nemějte starost! Ale ve všem předkládejte Bohu své potřeby v modlitbě a prosbě s děkováním. Pak Boží pokoj, který převyšuje všechno pomyšlení, uchrání vaše srdce a vaše myšlenky v Kristu Ježíši.

Zpěv před Evangeliem

Aleluja. Duch Páně je nade mnou, poslal mě, abych přinesl chudým radostnou zvěst. Aleluja.

EVANGELIUM

Po úvodních dvou kapitolách o Ježíšově dětství začne Lukáš vyprávění o jeho veřejném působení. Tyto události jsou předznamenány Janem Křtitelem. Náš text navazuje na minulou neděli. Podstatné je očekávání lidu podtržené Janovým odmítnutím přijmout roli mesiáše. Skutečný mesiáš bude plný moci Ducha. Na něj čekáme!

Lk 3,10-18

Lidé se ptali Jana Křtitele: „Co máme dělat?“ Odpovídal jim: „Kdo má dvoje šaty, ať se rozdělí s tím, kdo nemá žádné. A kdo má něco k jídlu, ať jedná stejně.“ Přišli také celníci, aby se dali pokřtít, a ptali se ho: „Mistře, co máme dělat?“ On jim odpověděl: „Nevybírejte víc, než je stanoveno.“ I vojáci se ho ptali: „A co máme dělat my?“ Odpověděl jim: „Na nikom se nedopouštějte násilí, nikoho nevydírejte, buďte spokojeni se svým žoldem.“ Lid byl plný očekávání a všichni uvažovali o tom, zdali Jan není Mesiášem. Jan jim všem na to říkal: „Já vás křtím vodou. Přichází však mocnější než já; jemu nejsem hoden ani rozvázat řemínek u opánků. On vás bude křtít Duchem svatým a ohněm. V ruce má lopatu, aby pročistil obilí na svém mlatě a pšenici uložil na sýpce; plevy však bude pálit ohněm neuhasitelným.“ Dával lidu ještě mnoho jiných napomenutí a hlásal radostnou zvěst.

K ZAMYŠLENÍ

V žádném z textů nelze přehlédnout jakousi atmosféru očekávání. Je ale zajímavé, že všechna dnešní čtení tuto atmosféru prožívají v jiném kontextu: evangelium v souvislosti s mnohaletou nadvládou pohanských Římanů, která „přece musí jednou skončit“. První čtení mluví o mnohaleté atmosféře odklonu Izraelitů od Boha. List Filipanům o atmosféře věrné komunity, která uprostřed dění světa čeká, že Pán již brzy přijde. Bůh vstupuje do konkrétních dějin našich životů. Je připraven jednat. Ale i opačně: naše představy o jeho příchodu, jednání, řešení situací se mnohdy liší od skutečnosti, která nastane. A nejednou je to spojeno s naším zklamáním, že Bůh nesplnil naše prosby. Ale když sledujeme události všech textů, zdá se, že očekávání splnil v mnohem větší míře! Jsme uprostřed adventní doby, kdy také voláme po příchodu Pána a to nejen symbolicky v jesličkách (tento aspekt se v liturgii zdůrazňuje až posledních sedm dní před Vánocemi, tedy od 17. prosince). Připojme se k volání mnoha generací a prosme: Pane, přijď! Vstup do našich starostí, strachů, ale i radosti. Přijď a staň se vládcem těchto skutečností, i když to možná nebude podle našich představ.

Category: