ANKETA OHLEDNĚ TOHOTO WEBU FARNOSTI - prosím o vyplnění.

Příležitost ke svátosti smíření máte vždy v týdnu přede mší svatou. Někdy ale člověk potřebuje svátost smíření prožít ve větším klidu a v časové pohodě. Nebo se svěřit s životní či duchovní těžkostí. Nebo se spolu s knězem pomodlit za trápení, které Vás tíží. I když se snažím příliš "netoulat" a být k dispozici na faře, přesto Vám chci nabízet konkrétní příležitosti k osobnímu setkání. Více zde.

P. Petr Hofírek

od 14/10/2013

clip_image002TEXTY K ROZJÍMÁNÍ NA TÝDEN

14. 10. 2013 - 20. 10. 2013

motto týdne:

Tvá víra Tě zachránila.“

PONDĚLÍ 14.10. sv. Kalista I., papeže a mučedníka

Řím 1,1-7

Lk 11,29-32

Komentář: Lk 11,29-32

Tolik toho víš o Kristu – tak proč otálet, proč se ohlížet, nechávat si otevřená zadní vrátka? Dej mu všechno, dej mu celý svůj život!

ÚTERÝ 15.10. Památka sv. Terezie od Ježíše, panny a učitelky církve

Řím 1,16-25

Lk 11,37-41

Komentář: Lk 11,37-41

Cesta k proměně srdce nevede jen přes vlastní úsilí o ctnostný život podle přikázání, ale také (a možná mnohem více) přes službu potřebným, kteří jsou všude kolem tebe.

STŘEDA 16.10. sv. Hedviky, řeholnice, sv. Markéty Marie Alacoque, panny

Řím 2,1-11

Lk 11,42-46

Komentář: Lk 11,42-46

Plnění mých „náboženských povinností“ nikdy nesmí překrývat nebo jít proti úsilí o spravedlnost a lásku k Bohu i k mým bratřím a sestrám.

ČTVRTEK 17.10. Památka sv. Ignáce Antiochijského, biskupa a mučedníka

Řím 3,21-30a

Lk 11,47-54

Komentář: Lk 11,47-54

Mé jednání, moje chování i mé mluvení nesmí druhým zabraňovat v hledání a nacházení Božího království.

PÁTEK 18.10. svátek sv. Lukáše

2 Tim 4,9-17b

Lk 10,1-9

Komentář: Lk 10,1-9

Evangelista Lukáš je mi vzorem i povzbuzením v mé službě přinášení pokoje druhým, ve službě „přibližování“ Božího království.

SOBOTA 19.10. sv. Pavla od Kříže, kněze

Řím 4,13.16-18

Lk 12,8-12

Komentář: Lk 12,8-12

Povzbuzení k vyznávání Ježíše celým mým životem. Utvrzení v jistotě, že Ježíš se přiznává ke mně, že mi je nablízku a vede mne svým Duchem.

29. neděle v mezidobí – cyklus C 20.10.2013

Tuto neděli se pozastavíme nad vytrvalostí v modlitbě. Událost zaznívající v prvním čtení je předehrou vyhroceného příkladu z evangelia. Druhé čtení nám umožní nahlédnout do soukromé korespondence dvou velkých hlasatelů Písma. Dnešní neděle je v celé církvi věnována misiím.

1. ČTENÍ

Ocitáme se uprostřed Sinajské pouště poté, co Izraelci odešli z Egypta (před rokem 1200 př. Kr.). Vítězství není v posledku věcí zbraní, ale vytrvalosti v modlitbě. Nezapomeňme, že prohrát znamenalo zemřít, a to jak pro bojovníky, tak i pro ženy a děti. Amalekovci jsou potomci Ezaua a objevují se v Písmu ještě 500 let po této události.

Ex 17,8-13

Amalečané přitáhli a bojovali s Izraelem v Refidim. Mojžíš řekl Jozuovi: „Vyber si muže a zítra vyjdi bojovat s Amalečany, já se zatím postavím na vrchol pahorku s Boží holí v ruce.“ Jozue vykonal, co mu rozkázal Mojžíš, a bojoval s Amalečany. Mojžíš, Árón a Chur však vystoupili na vrchol pahorku. Když Mojžíš měl zdvižené ruce, vítězili Izraelité. Když ruce spouštěl, vítězili Amalečané. Ruce Mojžíšovy se však unavily; vzali tedy kámen, položili pod něho a on se na něj posadil. Árón a Chur podpírali jeho ruce, každý z jedné strany, takže jeho ruce zůstaly pevné až do západu slunce. Jozue porazil ostřím meče Amalečany a jejich válečné sbory.

ŽALM 121

„Horami“ označuje žalmista pravděpodobně kopce nad přímořskou rovinou Izraele. Sahají cca do 800 m. n. m. a na jejich vrcholcích leží Jeruzalém s chrámem a místem obětí. Proto jsou symbolem místa, kde přebývá Bůh.

Odpověď: Pomoc nám přijde od Hospodina, který učinil nebe i zemi.

Zvedám své oči k horám. – Odkud mi přijde pomoc? – Pomoc mi přijde od Hospodina, – který učinil nebe i zemi. Nedopustí, aby se tvá noha zvrtla, – nebude dřímat tvůj strážce. – Ano, nebude dřímat a spát – Izraelův strážce. Hospodin tě střeží, – Hospodin je tvým ochráncem po tvé pravici. – Za dne ti slunce neublíží, – ani měsíc v noci. Hospodin tě bude střežit ode všeho zlého, – střežit bude tvou duši. – Hospodin bude střežit tvůj odchod i příchod – nyní i navěky.

2. ČTENÍ

Timotej byl blízký spolupracovník sv. Pavla, později ho Pavel ustanovil svým nástupcem v Efezu. Všimněme si, jaký význam autor listu vkládá do Písma svatého a jaký důraz klade na hlásání evangelia.

2 Tim 3,14 – 4,2

Milovaný! Drž se toho, čemu ses naučil a co jsi přijal jako jisté. Víš přece, od koho ses tomu naučil! Od dětství znáš svatá Písma; ta tě mohou naučit moudrosti, abys dosáhl spásy vírou v Krista Ježíše. Všechno, co je v nich napsáno, je vdechnuto Bohem a hodí se k poučování, k usvědčování, k napravování a k výchově ve spravedlnosti. Tak je potom Boží člověk dokonalý, důkladně vyzbrojený pro každé dobré dílo. Zapřísahám tě před Bohem a před Kristem Ježíšem, který bude soudit živé i mrtvé, zapřísahám tě při jeho slavném příchodu a království: Hlásej slovo! Přicházej s ním, ať je to vhod či nevhod, usvědčuj, zakazuj, povzbuzuj s všestrannou trpělivostí a znalostí nauky.

Zpěv před Evangeliem

Aleluja. Boží slovo je plné života a síly a pronáší soud i nad nejvnitřnějšími myšlenkami a hnutími. Aleluja.

EVANGELIUM

Našemu úryvku předcházelo slovo o příchodu Syna člověka na konci věků. Náš text je teoretický příklad ukazující na význam vytrvalosti v modlitbě. Mnohé texty Starého zákona nařizují zvýšenou péči a pomoc sirotkům a vdovám. Ani to soudce nepohne k jednání, až její neodbytnost... Vhodné srovnat s 1. čtením příští neděle Sir 35,11-18.

Lk 18,1-8

Ježíš vypravoval svým učedníkům podobenství, že je třeba stále se modlit a neochabovat: „V jednom městě byl soudce, Boha se nebál a na lidi nedal. Byla v tom městě i vdova, chodila k němu a říkala: ‘Zastaň se mě proti mému odpůrci!’ Ale on dlouhou dobu nechtěl. Potom si však řekl: ‘I když se Boha nebojím a na lidi nedám, přece se té vdovy zastanu, protože mě obtěžuje; jinak sem bude ustavičně chodit a mě trápit.’“ A Pán řekl: „Slyšte, co říká ten nespravedlivý soudce! A Bůh by se nezastal svých vyvolených, kteří k němu volají ve dne v noci, a nechal by je dlouho čekat? Říkám vám, že se jich rychle zastane! Ale nalezne Syn člověka na zemi víru, až přijde?“

K ZAMYŠLENÍ

Není výjimkou, že se na nás někdo obrací s prosbou o modlitbu. Rádi je ujistíme o své modlitbě, ale většinou zapomeneme či pouze připojíme Otčenáš ve večerní modlitbě. Ale Mojžíšův dlouhý modlitební zápas? A také dobře známe řadu situací, kdy jsme prosili, a modlitba nebyla vyslyšena... Je asi třeba rozlišit letmou modlitbu za drobnosti od modlitebního zápasu za uzdravení, spásu,… V takové modlitbě nezáleží na tom, zda používáme růženec či čteme Písmo. Podstatná je odevzdanost Bohu, pokora bez manipulativních tendencí a láska k tomu, za kterého se modlíme. A Bůh uslyší a promění naše volání v hojné požehnání.

Category: